понеділок, 11 квітня 2016 р.

                             12 КВІТНЯ - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ                                                      АВІАЦІЇ І КОСМОНАВТИКИ                                                                                          Перший вдалий політ у космос здійснив Юрій Гагарін 12 квітня 1961 року. О 9.07 годині його космічний корабель стартував з космодрому Байконур, облетів Землю за 108 хвилин і приземлився поблизу міста Енгельс. За деякими даними, до Гагаріна в космос намагалися полетіти ще 4 людей, однак вони не повернулися живими. Варто зазначити, що вдалий політ Гагаріна пов’язаний із діяльністю видатного українського вченого та конструктора Сергія Корольова. Саме завдяки його геній програма “Восток” увінчалася успіхом.

                                             

Перший українць у космосі – Павло Попович. Він побував там ще у серпні 1962 році, а потім у липні 1974 року. Звісно, його вважали передусім радянським космонавтом, однак про те, що він українець, а після космосу був ще й народним депутатом України – забувати не варто.

У листопаді-грудні 1996 року відбувся перший політ в космос українця (саме з незалежної України) – Леоніда Каденюка. На космічному кораблі “Колумбія” в рамках українсько-американського проекту космонавти побували в космосі понад 15 діб. Під час цього польоту за межами нашої планети побували український прапор та тризуб, а також пролунав Гімн України.          

                                ЦІКАВО  ЗНАТИ                                 

 Планета Земля вважається найкрасивішою в усій Галактиці. Подивитися на її простори з висоти судилося небагатьом. У даній статті ми розповімо вам незвичайні і цікаві факти про космонавтів — людей, яким це вдалося.
1. «Подорожуючи» по космосу, людині важко звикнути до сформованого режиму дня і ночі. Тому космонавти прокидаються по сигналу (мелодії) яку підбирають самі.
2. У багатьох космонавтів під час польотів виникають ускладнення зі спиною, супроводжувані болем і затисканням нервів. Вся справа в тому, що в умовах без земного тяжіння хребет людини розслабляється і розтягується. Тому космонавти, буквально виростають на 5-8 сантиметрів.
3. У космосі неможливо почути людське хропіння. Через особливості навколишніх умов космонавти не хропуть. Науці відомі лише поодинокі випадки такого явища.
4. Щоб поліпшити смакові якості їжі в космосі, космонавти додають у страви сіль і перець, розведені у воді. Інакше — якомога посолити і поперчити в умовах невагомості?
5. Найдовше на орбіті пробув космонавт Сергій Крикальов — 803 дня.
6. Космічна хвороба або синдром адаптації до космосу проявляється у кожного другого космонавта. Дана недуга триває кілька днів і проявляється у вигляді втрати відчуття власних кінцівок і орієнтації.

 

                                               

 

 

                                                    

 

 

 

 

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар